回顧懷孕第6-9個月產檢歷程

回想起踏入懷孕第24週(第6個月)開始,時間過得特別快,感覺沒有頭5個月咁慢長, 開始有小小唔捨得懷孕既感覺。 “綿綿bb” 真的很錫媽媽, 懷孕期間沒有帶比媽媽太大不適,加上綿綿爸爸對我萬分溫柔,令我覺得好幸福

4 Jan 2018

呢日係第24W+1D, 如常去健康院檢查,量血壓,驗尿,聽bb心跳,全部正常, 但姑娘見我體重只重得3Kg,覺得比正常人重得小, 所以安排我再見醫生,最後醫生check 過bb 好正常,都算叫肥b不肥媽, 所以叫我不用擔心,完全無問題了。 之後另外幫我book 了期,第28週到瑪嘉烈醫院做妊娠糖尿測試,希望到時過關啦!

27 Jan 2018

當日係懷孕第27週,定期去左私家醫生度做產檢 (St. Paul 謝慧貞),因為政府無得照超聲波, 為左安心,我同綿綿爸爸都會定期去探下綿綿, 睇下佢係肚入面既情況,雖然次次都覺得張相好抽象,唔識睇,但知道綿綿一切健健康康,生長速度正常,就好滿足了。今次醫生話綿綿好健康, size 合格, 令我地好安心。

31 Jan 2018

呢日係懷孕第28週, 剛剛第7個月。到瑪嘉烈醫院進行妊娠糖尿測試。 前一晚到當日要空覆 8小時, 但可飲小量水。 到醫院第一件事首先要空肚抽血,之後飲一大杯好甜既糖水, 我當時幸好帶了一支飲管, 所以較易入口。 飲完糖水後, 要再等2小時後再去抽血, 仍然要空肚, 唔可以食野, 否則測試就唔準確。幸好有綿綿爸爸陪我去,因為我真係好拍痛及打針,有佢係度陪我,感覺會無咁驚。 最後抽完第二次血就可以走得, 我第一時間就要食野, 因為怕餓親綿綿呵! 醫院話如果一星期內沒有收電話, 就屬於正常及過關!最後幸好我沒有收到電話,好開心,又過一關。

8 Feb 2018

當日係懷孕第29W+1D,到健康院檢查,今次除了量血壓,驗尿,磅重及聽bb 心跳外, 姑娘用尺量我個肚size 及用手摸bb 位置, check 到原來綿綿bb 已調了頭,綿綿好叻叻呀, 一切都好順利

24 Feb 2018

呢日係懷孕第31W+3D,去St.Paul 做產檢, 謝醫生話照到綿綿bb係入面游緊水, 心跳正常,現在bb體重1.5kg, size 正常, 因為仲有2個月時間, bb 總體重去到3kg 就達標, 但又盡量唔好重過呢個磅數, 因為我身型比較細小, 怕bb太大會好難順產,其實我呢段時間已經開始覺得個肚好重, 行路係有些小吃力, 不過我仍然覺得一切都是值得的!

8 Mar 2018

呢日係懷孕第33W+1D, 原來已經踏入第8個月, 時間過得真快。綿綿爸爸陪我去健康院產檢,如常平時基本檢查, 不過今次驗到尿液有蛋白, 所以要再驗多次, 幸好第二次驗到正常, 之後等見姑娘摸肚聽心跳,及check 有無腳腫, 幸好全部正常, 最後姑娘比左個期我下一次到瑪嘉烈醫院產檢。

17 Mar 2018

呢日係懷孕第34W+3D,去左St. Paul 做產檢, 謝醫生話綿綿BB 有2.3kg, size正常, 進度好好, 胎水及胎盤位置都正常, 但來緊盡量唔好食太甜及太多澱粉質,怕bb大得太快,會難順產, 總之 target 3kg 內就足夠。 數數日子,原來當日離預產期倒數日子仲有38日, 感覺時間開始過得好快,心情愈來愈緊張!

22 Mar 2018

當日係懷孕35W+1D,到瑪嘉烈醫院進行產檢, 今次磅重終於比未懷孕前重左8kg,可能綿綿大左及我自己都食返多小小野, 基本所有都正常,另外醫生幫我約了下星期做乙型鏈球菌檢查,通常係35-37W 呢個時期都要檢查,因為如果有菌,順產時會傳染給BB。 所以我又再次緊張起來, 第一怕痛, 第二怕唔pass, 不過我明白無論結果係點,要努力面對呵!

28 Mar 2018

呢日懷孕第36週,剛剛踏入第9個月, 去瑪嘉烈醫院做乙型鏈球菌檢查,一路等一路驚,因為要將棉花棒插入陰道及肛門取樣本去化驗,一直都怕痛既我,最後居然無我想像中痛,我都盡量學之前醫院教既呼吸方法去放鬆, 最後唔洗1分鐘就檢查完, 即時鬆一口氣。希望結果pass 啦!

現在懷孕36週,終於完成晒整個懷孕期基本需要檢查既所有階段, 接下來這個月除了定期產檢外, 就是隨時要迎接”綿綿BB”既來臨, 我開始溫習,做定準備,原來美素佳兒呢本書內容好實用, 各位準媽媽一定岩睇!

綿綿媽媽雖然好怕痛,但我會加油的, 希望各位媽媽都能生產順利!

Related Posts